Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί χρειάζομαι ασύρματο;

Για ποιο λόγο να πάρω ασύρματο, δηλαδή CB, LPD ή PMR; Τι να το κάνω; Πού θα μου χρησιμεύσει;

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, και έχουμε πλέον τα κινητά τηλέφωνα που πιάνουν σχεδόν παντού. Είναι ευκολότερο σε πολλές περιπτώσεις να συνεννοηθείς με κάποιον με το κινητό τηλέφωνο παρά με το CB. Για ποιο λόγο λοιπόν να πάρω έναν ασύρματο, φορητό ή αυτοκινήτου;
Σήμερα που μπορώ να τοποθετήσω στο αυτοκίνητό μου μία συσκευή τύπου iPad με το οποίο όχι μόνον μπορώ να μιλάω με οποιονδήποτε πάνω στην γη, αλλά και να τον βλέπω την στιγμή που μιλάμε, και ταυτόχρονα να έχω και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο ασύρματος φαίνεται μια παρωχημένη και ξεπερασμένη τεχνολογία. Ο ασύρματος φαντάζει να έρχεται από το παρελθόν, παρέα με τα σήματα καπνού και τα ταχυδρομικά περιστέρια. Άγρια πράγματα … 

iPad ενσωματωμένο σε αυτοκίνητο.
Με αυτό έχετε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του Internet, και μπορείτε να κάνετε βιντεοκλήσεις.


iPad στο παρμπρίζ... και μιλάς παντού. Τι να τον κάνεις τον ασύρματο;
Ως εδώ συμφωνώ, και χρησιμοποιώ και ο ίδιος την νέα τεχνολογία, αλλά βλέπω ότι αυτή η νέα τεχνολογία έχει κάποια κενά, μερικές φορές επικίνδυνα. Ξεκινάω από το σπουδαιότερο.

1. Τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές τύπου iPad εξαρτώνται από εταιρείες providers οι οποίες στηρίζονται στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, βλαβών κλπ, θα έχετε παρατηρήσει ότι το ηλεκτρικό κόβεται, τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, και το internet είναι κομμένο. Οι γνωστές υπερσύχρονες μορφές επικοινωνίας τότε έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει! Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ταπεινός και απλός ασύρματος εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως κανένα πρόβλημα! Η μάλλον … σχεδόν δίχως κανένα πρόβλημα, διότι έχει και αυτός τις ελάχιστες απαιτήσεις του! Δηλαδή:
- Θα πρέπει να ξέρεις που είναι, και όχι να προσπαθείς να θυμηθείς πού τον είχες καταχωνιάσει πριν από 5-6 χρόνια, τότε που τον είχες αγοράσει.
- Θα πρέπει να είναι φορτισμένος. Ασύρματος με άδεια μπαταρία είναι άχρηστος σε επείγουσες περιπτώσεις.
- Θα πρέπει να ξέρεις να τον χρησιμοποιείς. Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, αλλά είσαι εντελώς άσχετος, δεν θα ξέρεις τι να κάνεις! (Για το πώς χρησιμοποιούμε έναν ασύρματο κοίταξε εδώ).

Σε περιπτώσεις επείγουσας κατάστασης που η επικοινωνία είναι κομμένη, ένα μήνυμα στον ασύρματο, μπορεί να φτάσει πολύ μακριά όταν αναμεταδίδεται από μια περιοχή σε άλλη, από χωριό σε χωριό, ακόμα και αν οι ασύρματοι είναι μικρής εμβέλειας όπως είναι τα PMR-LPD. Αρκεί αυτοί που έχουν στα χέρια τους τον ασύρματο να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

CB radio αυτοκινήτου. Όταν οι επικοινωνίες καταρρεύσουν, αυτά θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Φορητή συσκευή PMR-LPD. Όταν το κινητό είναι άχρηστο, αυτά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Για να είσαι λοιπόν πάντα έτοιμος (εσύ και ο ασύρματός σου) για μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να τον χρησιμοποιείς τακτικά, δηλαδή να τον βάλεις μέσα στην ζωή σου και όχι μέσα σε ένα συρτάρι.

2. Όταν είστε μια παρέα 5 – 10 ατόμων, είτε σε εργασία (πχ εργάτες σε εργοτάξιο) είτε εκδρομείς (πχ ορειβάτες, πεζοπόροι, κυνηγοί, κλπ) αν έχετε όλοι ασύρματο, τότε κάποιος με ένα πάτημα του ασυρμάτου έχει πει αυτό που θέλει ταυτόχρονα και στα 10 άτομα, ενώ αν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο θα έπρεπε να κάνει 10 τηλεφωνήματα (ένα στον καθένα), που εκτός από το κόστος θα χρειαστεί και αρκετό χρόνο.

3. Αν βρίσκεστε σε μικρή απόσταση από το σπίτι σας, πχ 2-5 χλμ, μπορείτε να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με την οικογένειά σας, και μάλιστα εντελώς ανέξοδα. Μπορείτε να βρίσκεστε στον κήπο, στο γκαράζ, στο χωράφι σας ή στο σπίτι του φίλου σας 100 – 200 μέτρα μακριά από το σπίτι σας και ταυτόχρονα με ένα PMR στην ζώνη σας να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή μα το παιδί σας στο σπίτι.

4. Η ενασχόληση με τον ασύρματο ως χόμπι, θα σε φέρει σε επαφή και γνωριμία με άλλους ανθρώπους, θα γίνεις μέλος κάποιου συλλόγου CB, θα πάρεις μέρος σε εκδηλώσεις και ασκήσεις του συλλόγου, και ίσως χρειαστεί κάποτε σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης να προσφέρεις υπηρεσίες στους συνανθρώπους σου.

5. Σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους μπορείς εύκολα να πληροφορηθείς από τους άλλους οδηγούς για προβλήματα και παγίδες που μπορεί να βρεθούν στην πορεία σου.
Κεραία CB αυτοκινήτου.Κεραία CB τοποθετημένη στο πίσω φτερό μηχανής μεγάλου κυβισμού.
Όπως φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω, ο ασύρματος δεν είναι κάτι που το αγοράσαμε και το αφήσαμε σε κάποιο συρτάρι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στην ζωή μας. Όπως παίρνω κάθε μέρα μαζί μου στην τσάντα μου το κινητό μου τηλέφωνο, έτσι παίρνω και το PMR μου, και στο αυτοκίνητό μου έχω πάντα ένα CB. Πολλές φορές ανεβαίνω σε ένα ύψωμα κοντά στο σπίτι μου (συνήθως βγάζω εκεί βόλτα τα σκυλιά μου) και κάνω κλίσεις σε άλλους που έχουμε την ίδια μούρλα. Ξέρω ότι σε κάποια περίπτωση ανάγκης, όταν οι άλλες μορφές επικοινωνίας θα έχουν καταρρεύσει, εμείς οι γραφικοί με τους ασύρματους θα εξακολουθούμε να έχουμε επαφή. Και μάλιστα δωρεάν.

Τώρα και σε ποδήλατο !!

Όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου