Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς μιλάμε στον ασύρματο.

Αν είστε εντελώς άσχετος με την χρήση ασυρμάτου, τότε το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε μερικά βασικά στοιχεία χρήσης του. 

1. Στα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, δηλαδή μπορούμε να μιλάμε σε κάποιον και ταυτόχρονα να ακούμε κάτι που θα μας πεί. Με τους ασύρματους αυτό δεν ισχύει. Ο ασύρματος (όποιου τύπου και αν είναι, ερασιτεχνικός, επαγγελματικός, στρατιωτικός κλπ…) έχει ένα πλήκτρο που γράφει επάνω "PTT" (Press To Talk = πάτα να μιλήσεις). Όταν κρατάμε πατημένο αυτό το πλήκτρο, ο ασύρματος εκπέμπει, αλλά ΌΤΑΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ. Για να λάβει σήμα από άλλον ασύρματο θα πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε και να αφήσετε (ελευθερώσετε) το PTT.

Πολύ απλό: 
πατάς το PTT = μιλάς, 
αφήνεις το PTT = ακούς.

Την στιγμή που σας μιλά κάποιος, εσείς δεν μπορείτε να τον διακόψετε και να πείτε αυτά που θέλετε. Αν πατήσετε το PTT όσο το έχει και εκείνος πατημένο και μιλά, τότε κανείς σας δεν θα ακούει κανέναν. Θα πρέπει να περιμένετε να τελειώσει αυτά που έχει να πει, να αφήσει το PTT, και μετά να κρατήσετε εσείς πατημένο το PTT και να μιλήσετε.

Πατάμε και κρατάμε πατημένο το PTT για να μιλήσουμε.
Το ελευθερώνουμε  για να ακούσουμε τί θα μας απαντήσει ο άλλος.
Αν δεν το ελευθερώσουμε, δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε τους άλλους.

2. Όπως θα καταλάβατε από την προηγούμενη παράγραφο, όταν έχετε μια συνομιλία με κάποιον, μιλάτε μόλις ο άλλος τελειώσει και σταματήσει να εκπέμπει αφήνοντας το PTT. Αλλά αν υπάρχει και κάποιος τρίτος που θέλει να σας πει κάτι, δεν θα μπορέσει να το κάνει αν εσείς δεν αφήσετε ένα μικρό κενό 2 δευτερολέπτων πριν πατήσετε το PTT, γιατί θα πατάτε ταυτόχρονα ο ένας τον άλλον. Πρέπει δηλαδή να αφήνετε πάντα ένα μικρό κενό πρίν απαντήσετε.

3. Αν είστε εσείς που θέλετε ως τρίτος να επέμβετε σε μια συνομιλία άλλων, τότε μόλις σταματήσει εκείνος που εκπέμπει και μέσα στο κενό που υπάρχει πρίν ξεκινήσει να εκπέμπει κάποιος άλλος πατάτε το PTT, λέτε μόνον την λέξη ΔΙΑΚΟΠΗ και σταματάτε να εκπέμπετε. Περιμένετε να σας δώσουν την σειρά λέγοντας την φράση, ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ.
Αν υπάρχει επείγουσα κατάσταση, τότε λέτε τις δύο λέξεις ΔΙΑΚΟΠΗ – ΕΠΕΙΓΟΝ, και πάλι περιμένετε να σας δώσουν σειρά.
Κάποια στιγμή θα σηκώσω μια συνομιλία σε video και θα δείτε ότι αυτά που σας περιγράφω είναι πιο απλά να τα κάνεις παρά να τα περιγράφεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου