Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός και ποια η διαφορά του από τις ελεύθερες ζώνες πολιτών (CB) ;

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα χόμπι που αφορά στη ραδιοηλεκτρική τεχνική, δηλαδή  κατασκευή πομποδεκτών, κεραιών κλπ. Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα των ραδιοερασιτεχνών  να ασχολούνται με  το αγαπημένο τους χόμπι, και τους έχει παραχωρήσει κάποιες ζώνες συχνοτήτων προκειμένου μέσα σε εκείνες να δοκιμάζουν τις κατασκευές τους, δίχως να "ενοχλούν" άλλες ραδιοεπικοινωνίες, πράγμα που θα συνέβαινε αν δεν τους παραχωρούσε τις συγκεκριμένες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων.
Μέσα σε εκείνες τις ζώνες λοιπόν, οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να δοκιμάζουν τις κατασκευές τους και επιπλέον να συνομιλούν μεταξύ τους με σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία και  την τεχνολογική έρευνα.

Ταυτόχρονα με την παραχώρηση των ραδιοερασιτεχνικών ζωνών, η πολιτεία θεωρεί τον ραδιοερασιτεχνισμό ως Υπηρεσία (Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη) και η λογική πίσω από αυτό είναι σωστή και απλή:  "Αφού εγώ η πολιτεία, σου κάνω δώρο το δικαίωμα χρήσης κάποιων ραδιοσυχνοτήτων, τότε λοιπόν και εσύ ο ραδιοερασιτέχνης θα παρέχεις τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοηθείας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών".

Όχι δεν είναι καλάμια ψαρέματος, είναι κερέαιες ραδιοερασιτεχνών.
Κεραίες που μπορούν να στείλουν το σήμα τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πειραματική ιδιοκατασκευή κεραίες ραδιοερασιτέχνη.

Για να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης θα πρέπει να πάρει από την πολιτεία την σχετική άδεια, που θα του χορηγηθεί μετά από εξετάσεις που θα δώσει στην νομαρχία του. Με τις εξετάσεις αυτές ο υποψήφιος για την απόκτηση της ραδιοερασιτεχνικής άδειας, ουσιαστικά καλείται να αποδείξει στην πολιτεία ότι πράγματι έχει γνώσεις και πάθος στην ραδιοτεχνία.  Γι αυτό ακριβώς και η συγκεκριμένη διαδικασία εξετάσεων απονέμει το «πτυχίο ραδιοερασιτέχνη».


Οι Ελεύθερες Ζώνες Ραδιοσυχνοτήτων Πολιτών, δηλαδή τα CB, τα LPD και τα PMR446  απευθύνονται σε όλους τους πολίτες που χρειάζονται έναν ασύρματο να επικοινωνήσουν είτε για κάποια εργασία, είτε έτσι από χόμπι για κουβεντούλα. 

Οι πολίτες (μη ραδιοερασιτέχνες) δεν έχουν καμία υποχρέωση να αποδείξουν γνώσεις στην ραδιοτεχνία καθώς χρησιμοποιούν συσκευές προορισμένες για τον απλό καταναλωτή (consumer electronics). Όπως ακριβώς δηλαδή είναι το κινητό τηλέφωνο, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έτσι είναι και οι ασυρματικές συσκευές CB, LPD και PMR446   που μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιήσει ο κάθε απλός πολίτης για οποιονδήποτε λόγο.   

Κεραία CB σε αυτοκίνητο 4x4.
Δυστυχώς τα 4w που επιτρέπονται είναι πολύ λίγα για μιά αξιοπρεπή επικοινωνία.
Δυστυχώς οι επιτρεπόμενες συσκευές  ασυρμάτου στους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες  έχουν τόσο μικρή ισχύ και βεληνεκές, που πολλές φορές καθίστανται άχρηστες, ιδιαίτερα όταν τις χρειάζεσαι σε κάποια κατάσταση ανάγκης. Και αυτό ακριβώς είναι που ζητάμε: να επιτραπεί στις συσκευές αυτές να εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ  (σε λογικά πάντα πλαίσια), όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη. 

Ένα ζευγάρι πανέμορφα PMR446, 
αλλά καταδικασμένα να εκπέμπουν μόνον με μισό βάττ.
Κρίμα!

Ενώ δηλαδή στην Ευρώπη ένας ραδιοερασιτέχνης μπορεί να εκπέμπει με ένα  φορητό πομποδέκτη με ισχύ μέχρι 5w, ένας πολίτης μπορεί να εκπέμπει μέχρι μισό 0,5w. Πλέον μιλάμε για έλλειψη αξιοπρέπειας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου