Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τι είναι τα PMR

Τα PMR (Personal Mobile Radio = Προσωπικός Φορητός Ραδιοσταθμός) βρίσκονται στο εύρος των UHF και συγκεκριμένα στην ζώνη 446.000 MHz ως 447.000 MHz. Για την ζώνη των PMR δεν απαιτείται κανενός είδους άδεια. Απλά μπαίνουμε σε ένα κατάστημα, αγοράζουμε την συσκευή και ξεκινάμε να εκπέμπουμε.

Τα PMR που εκπέμπουν αναλογικά έχουν 8 κανάλια:


Τα PMR που εκπέμπουν ψηφιακά dPMR έχουν 16 κανάλια: 
http://en.wikipedia.org/wiki/PMR446

 Τα PMR έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ μόνον μισό (0,5) watt, και έχουν εμβέλεια μέχρι 3 χλμ. σε ανοικτό χώρο, ενώ σε μια κατοικημένη περιοχή με υψηλά κτίρια η εμβέλειά τους μπορεί να φθάσει κάτω των 500 μέτρων. 

Συσκευές PMR. Η χρήση τους είναι ελεύθερη.

Digital PMR. Η χρήση του είναι ελεύθερη.


Υπάρχουν συσκευές που εκπέμπουν και στις δύο ζώνες, δηλαδή εκπέμπουν και στα PMR και στα LPD

Intek 5050. Και PMR και LPD !

4 σχόλια:

  1. Αγαπητε φιλε, και στον Καναδα κανεις αιτηση και σε μερκους μηνες σου δινουν αδεια για εκπομπη στα fm απο το σπιτι σου. Στην ελλαδα, δεν εχουν αδεια ή ειναι στην ομηρια οι περισσοτεροι επ. σταθμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Perierge,

      στην Ελλάδα με τα prm μιλάς ελεύθερα όπου θες, δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια (εάν δεν έχουν υποστεί τροποποιήσεις όπως π.χ. μεγαλύτερη κεραία, αύξηση ισχύς, κλπ...). Για κάτι παραπάνω, απαιτείται άδεια ραδιοερασιτέχνη από το υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Leonidas Maliagros,
    Η νομοθεσία αναφέρει για τα PMR ότι η κεραία δεν πρέπει να είναι αποσπώμενη, και θα πρέπει να μήν υπερβαίνει τα 500mv. Το πρόβλημα είναι ότι η κεραία μετριέται σε db και όχι σε watts. Πιθανώς εννοεί πως η συσκευή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500mv. Επομένως (υποθέτω) μπορείς να αλλάξεις την κεραία αρκεί να μήν είναι αποσπώμενη. Στην Ελλάδα η νομοθεσία πάντα ήταν αντιφατική και διάτρητη.

    Οι ραδιοερασιτέχνες ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιούν PMR με αυξημένη ισχύ, παρά μόνον όπως επιτρέπεται σε όλους τους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή